Godaste kaffet växer högt

Varifrån kommer kaffet ursprungligen och kräver kaffeodling mycket vatten?

/Naomi

Publicerad
Arabiskt kaffe. Frukten är röd och fröna (kaffebönorna) är gulvita. De rostas i 200 grader i 5–7 minuter, oftast i det land där kaffet ska konsumeras.
Bild: iStock

Nästan allt kaffe vi dricker är från en kaffeart som heter Coffea arabica. Släktet Coffea har mer än 100 arter, varav de flesta växer vilt i olika delar av Afrika. I världen odlas tre av arterna: Coffea canephora, C. liberica och C. arabica, som alla kommer från Afrika. C. arabica växer på hög höjd och anses producera det godaste kaffet. Från genetiska studier vet vi att C. arabica har bildats genom en hybridisering av två andra kaffearter.

Om man vandrar i bergsskogarna i södra Etiopien kan man hitta mer eller mindre vilda kaffebuskar långt från mänskliga boningar. Liknande, förmodat vilda populationer finns även i norra Kenya och östra Sudan. Dock finns inte C. arabicas moderarter i detta område, så det är tänkbart att hybridiseringen skedde någon annanstans och att C. arabica sedan har spridit sig hit.

Den genetiska mångfalden är mycket större hos dessa östafrikanska skogspopulationer än hos annat kaffe runt om i världen, vilket tyder på att kaffe har sitt ursprung någonstans i den här regionen.

Om man blir bjuden på kaffe i en by någonstans i sydvästra Etiopien kan det mycket väl komma från kaffe plockat djupt inne i skogen, men vanligare är att det kommer från tätare bestånd av kaffe i skogskanterna eller från kaffebuskar odlade under skuggande träd, spridda i jordbrukslandskapet.

Hur länge människan har använt kaffe i Etiopien är oklart, men man vet att det kom till resten av världen via Jemen på Arabiska halvön. Linné trodde också att kaffet kom därifrån och gav därför arten namnet C. arabica. I Jemen är det dock för torrt för att kaffe ska kunna växa utan bevattning, vilket gör att vi kommer in på den andra delen av frågan: om kaffets vattenbehov. De vilda populationerna växer där det är relativt hög nederbörd (ofta runt 1 500–2 000 mm/år) och svalt klimat (i skuggiga miljöer på en höjd av 1 500–2 000 m.ö.h. i Etiopien). Det är dock stor variation i nederbörden – ibland regnar det inte på flera månader – så även om kaffe är en vattenkrävande art är den tålig mot tillfällig torka.

/Kristoffer Hylander, professor i växtekologi, Stockholms universitet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor