Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Islamiska staten växer i Libyen

Mycket tyder på att Libyen kan användas som språngbräda för terrorangrepp i Europa.

Publicerad
Nordafrikas Medelhavskust Islamiska staten kontrollerar delar av det sönderfallande Libyen.Källa: Institute for the study of war sommaren 2015

Sedan Muammar Khadaffi avsattes under den arabiska våren 2011 har Libyen blivit alltmer våldsamt och instabilt. Under våren 2015 började Islamiska staten (IS) etablera sig i landet, och i nuläget kontrolleras delar av Libyens 170 mil långa Medelhavskust av IS.

– Läget är snudd på katastrofalt, säger Hans Brun, terroristforskare vid King’s college, London, och Försvarshögskolan i Stockholm. Libyen faller i nuläget samman, och det finns mycket som tyder på att landet kan användas som en språngbräda för terrorangrepp i Europa. Avancerade vapensystem från bland annat Frankrike som levererades dit under arabiska våren har hamnat på avvägar.

Det finns även, enligt Hans Brun, en betydande risk för att jihadister återetablerar sig i hela regionen, från Marocko till Algeriet och Tunisien. I Marocko har beredskapen mot terrordåd just höjts. Tunisien, som nu bygger en mur längs hela sin gräns mot Libyen, har varit en stor leverantör av jihadister till Mellanöstern. Om dessa återvänder är risken stor för att landet blir alltmer instabilt.

– Även Egypten brottas med svåra problem med aktiva IS-anhängare, säger Hans Brun. Under sommaren har hårda strider rasat på Sinaihalvön.

Hans Brun menar att instabiliteten ökar i stora delar av Nordafrika och liknar situationen vid 1930-talets Tyskland – de goda krafterna mördas eller flyr, och de som är kvar radikaliseras.

– Vi kan inte heller blunda för att det finns relativt stora grupper av sunniter som faktiskt stöder tanken på ett kalifat. Absolut inte alla eller en majoritet – men långt fler än några enstaka extremister.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor