En kosmisk guide till vår planet

Publicerad

Är jorden unik? Det är en av de frågor Marie Rådbo tar upp i sin bok, som egentligen handlar om allt vi kan och inte kan se när vi lyfter blicken. Vi lever i vår lilla bubbla, skyddade av jordens atmosfär mot många av de faror som kan ramla ner över oss från himlen. Också det magnetiska fältet som skapas i jordens inre är vårt skydd. Det hindrar vår atmosfär från att blåsa bort, och gör så att de flesta av de elektriskt laddade partiklarna från solen inte kan tränga ner till jordytan. Men vid polerna kommer dessa partiklar ändå ner till ungefär 100 kilometers höjd, vilket ger upphov till vackra norrsken.

Från denna lilla ö i rymden kan vi skåda upp mot stjärnhimlen, mot månen, mot våra planetgrannar och solen. Och mot vår egen hemgalax, Vintergatan, med dess oräkneliga antal stjärnor. Hur många är de? Det vet vi inte, skriver Marie Rådbo, som aldrig slutat fascineras av alla de frågor som astronomin och kosmologin kan och ännu inte kan besvara.

Stjärnhimlen. Bortom gatlyktor och neonljus

Marie Rådbo
Fri tanke

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor