Mensen kom före människan

När i människans utveckling fick kvinnor sin menstruation? Många andra däggdjur har ju i stället bestämda perioder då de är sexuellt aktiva för fortplantning. Är schimpanser lika eller olika oss i detta avseende?

/Monika Lindell

Publicerad
”Faktum är att nästan alla andra primater har menstruation precis vi.”

Djur som lever i områden med stor årstidsvariation anpassar sin fortplantning så att ungarna föds när deras överlevnadschanser är som bäst, oftast på våren. Primaterna, dit vi hör, är en tropisk djurgrupp och de flesta kan föda ungar året runt. Detta gäller också vanlig schimpans och bonobo, våra närmaste släktingar.

Menstruationen är en vaginal blödning som uppstår när livmoderslemhinnan bryts ned eftersom den inte har tagit emot något befruktat ägg. Hos många andra däggdjur resorberas i stället livmoderslemhinnan, men faktum är att nästan alla andra primater har menstruation precis vi. Detta betyder att menstruationen fanns långt innan vår art uppstod. Menstruationscykeln är några dagar längre hos schimpansarterna än hos människan.

Hos vissa primater är honorna sexuellt aktiva just vid tiden runt ägglossningen (som ju inträffar mellan två menstruationer) medan andra arter, som människan och bonobon, är sexuellt aktiva även när ingen befruktning kan ske. Vissa arter, exempelvis vanlig schimpans och bonobo, signalerar sin ägglossning med svullnader – och i detta avseende är vi väldigt olika dem genom att vi har en dold ägglossning. Hos bonobon har sexuella beteenden fått funktioner som ligger utanför själva fortplantningen, till exempel att stärka banden mellan individuella honor. Slutsatsen är att vi liknar bonobon i vissa avseenden men skiljer oss från båda schimpansarterna i andra.

/Birgitta Tullberg, professor, Zoologiska institutionen, Stockholms universitet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor