Rörpost för människor

Publicerad
Än så länge testas tekniken som ett öppet spår, norr om Las Vegas i USA.

Nu har den första stora testanläggningen för Hyperloop, ett slags rörpost i jätteskala för både människor och varutransport, invigts. I mitten av maj visade företaget Hyperloop One upp sin provbana strax norr om Las Vegas.

Hyperloop bygger på idéer som för några år sedan kastades fram av Elon Musk, mest känd som grundare av bilföretaget Tesla Motor.

Färden ska ske i kapslar med plats för runt trettio personer, som åker i svindlande fart genom enorma stålrör som evakuerats på luft. Enligt Musk ska resan mellan San Francisco och Los Angeles, en sträcka på nära fyrtio mil, gå på 35 minuter.

Framdrivningen sker elektromagnetiskt, vilket också håller kapslarna svävande i röret, ungefär som i dagens magnetsvävtåg. Det minskade luftmotståndet ska ge möjlighet till hastigheter på över 1 100 kilometer i timmen. Än så länge består dock den 600 meter långa provbanan av ett öppet spår, utan vakuumrör, och används för att testa det elektromagnetiska systemet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor