Stjärnformat piller verkar i veckor

Ett av sjukvårdens största problem är att patienter sällan tar sina mediciner som de ska. En ny tablett kan lösa problemet. Den vecklar ut sig i magen och ger rätt dos i flera veckor.

Publicerad
Tabletten vecklar ut sig när den kommer i kontakt med den sura miljön i magsäcken.
Bild: Bellinger et al., Science Translational Medicine (2016), Hea Poh Lin

Bara hälften av alla människor i rika länder som får läkemedel under lång tid följer läkarens ordination. I fattiga länder är andelen ännu lägre, omkring 30 procent, enligt WHO. Men nu kan det bli enklare att göra rätt, tack vare en tablett utvecklad av forskare i USA.

Tabletten är gjord av flera slags plast. I magsäcken vecklar den ut sig till en sexsidig stjärna som påminner om en snöflinga. De utstickande sidorna består av plast som i smält form blandats med ivermectin, ett läkemedel som bland annat dödar malariamyggor.

Tester på grisar visar att tabletten avger medicinen i lagom takt i upp till två veckor. Till slut faller snöstjärnan i bitar och försvinner ur kroppen med tarminnehållet. Det finns inga tecken på att tabletterna skadar magslemhinnan, eller hindrar maten från att röra sig vidare ut i tunntarmen, enligt en rapport i Science Translational Medicine.

Med hjälp av en datormodell har forskarna räknat ut att deras långtidspiller ökar chanserna att ivermectin tillsammans med andra åtgärder kan utrota malaria lokalt. Men tekniken skulle också kunna fungera i andra sammanhang.

– Ett exempel är neuropsykiatriska sjukdomar. Andra är hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Och vi studerar även njursjukdomar, säger Andrew Bellinger, hjärtläkare och en av forskarna bakom den nya tabletten.

Han är dessutom vetenskaplig chef på företaget Lyndra, som försöker omsätta stjärntabletten till en kommersiell produkt.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor