Helgon har fuskat fram sår i händerna

Djupt troende påstås kunna blöda ur händerna, som om de korsfästs. Finns det någon forskning som visar att det sker på riktigt? Är det möjligt att få kroppsliga sår eller märken av själsliga orsaker? Förekommer det i så fall även i icke-religiösa sammanhang?

/Emma

Publicerad
Franciskus av Assisi sägs ha fått en så stark vision av den korsfäste Jesus att det började blöda i hans händer.
Bild: Fine Art Images / IBL

Spontant blödande sår som liknar de som Jesus anses ha fått vid korsfästelsen, vanligtvis i handflatorna, benämns stigmata. Emellertid finns inga övertygande belägg för att blödning på just dessa ställen kan uppstå spontant och inga sådana fall finns tydligt dokumenterade. Blödningarna framkallas i stället mekaniskt eller med kemikalier. Några personer har avslöjats eller erkänt att de själva framkallat stigmata – inklusive ett par helgon. Skälen till att personer bluffar om stigmata kan vara att få personlig uppmärksamhet eller religiösa privilegier. Möjligen kan blödningar även framkallas genom omedvetet självskadebeteende. Blodig svett på olika ställen av kroppen förekommer vid den sällsynta sjukdomen hematidros. Några av dessa patienter har framgångsrikt kunnat behandlas med läkemedlet propranolol. Hudblödning kan även uppkomma av parasiter i kroppen, som kommer ut genom huden. Röda hudzoner kan uppstå på grund av eksem, allergier och liknande. Men om blödning uppstår beror det på att personen kliat sig eller råkat skrapa emot något, och dessa medicinska problem brukar inte vara specifikt lokaliserade till handflatorna. Det finns således inga belägg för att stigmata kan uppkomma spontant genom inflytande från något övernaturligt väsen.

/Dan Larhammar, professor vid Institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet, och styrelseledamot i föreningen Vetenskap och Folkbildning

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor