Hon har övervintrat med pensionärer

Anna Gavanas har tillbringat två vintrar bland pensionerade utlandssvenskar på den spanska solkusten och Kanarieöarna. Hon beskriver sin socialantropolgiska studie i boken Pensionärsplaneten.

Publicerad
7 frågor till Anna Gavanas, som har gjort en fältstudie bland svenska pensionärer som flyttat till varmare breddgrader. Anna Gavanas är socialantropolog vid institutionen för samhälls- och välfärdsstudier på Linköpings universitet. Ta chansen att träffa henne på Kunskapskryssningen i maj!

1 | Hur kommer det sig att du har forskat om svenskar på den spanska solkusten?

– Jag har tidigare forskat om privatiseringen och internationaliseringen av svensk äldreomsorg. Detta växte fram som en utvidgning av det, då Spanienpensionärer ”outsourcar” sig själva som konsumenter av äldreomsorg och andra tjänster på en internationell marknad.

2 | Du har skrivit om din forskning i form av en reportagebok. Hur kom det sig?

– Jag har länge arbetat som forskare och skrivit massvis med vetenskapliga texter som väldigt få människor läser utanför vetenskapssamhället och specialintresserade yrkesgrupper. Men nu ville jag ta den tredje uppgiften på ännu större allvar och förmedla forskningen så att den kan komma allmänheten till godo, inte minst de människor vars liv påverkas av de frågor den berör. Så jag har försökt lära mig att behärska en ny genre – jag har nästan skolat om mig, och fått lära mig massor om skrivandet.

3 | Du har tillsammans med en kollega intervjuat över 200 svenska pensionärer på solkusten. Har det varit lätt att få dem att prata?

– Ja, jag har bott där i åtta månader under två vintrar, och det har varit både jobbigt och roligt. Jag har mött massor av färgstarka personer, och de flesta pratar i timmar! Jag har försökt söka mig utanför allfartsvägarna för att hitta alla typer av svenskar därnere. En del är inte uppkopplade, och jag har hittat sådana också.

4 | Vilka är Spanienpensionärerna?

– Det är personer som ofta ser sig som en speciell grupp av svenskar som vågat lämna Sverige. De är enligt dem själva den minsta gemensamma nämnaren. De har vågat ta ett steg som många inte gjort. De flesta bor där säsongsvis, men det finns de som flyttat permanent.

5 | Vilken är den största missuppfattningen om denna grupp?

– Det är nog att gruppen enbart skulle bestå av välbärgade 40-talister som är skattesmitare och golfare. Eller att de skulle vara halvalkisar. De är själva mycket irriterade över dessa missuppfattningar, och jag håller med om att denna bild inte stämmer.

6 | Vad är den viktigaste lärdomen?

– Det viktigaste är att jag har försökt att zooma ut från fenomenet pensionsmigration och relatera det till andra typer av migration till samma regioner. Vilka migranter anses önskvärda och vilka anses inte önskvärda – enligt vem och enligt vilken logik? Och hur ska man se på den svenska välfärdsstatens roll i detta transnationella sammanhang för äldre och åldrande?

7 | Skulle du själv vilja bo i Spanien när du blir äldre?

– Jag har ingen anknytning till Spanien direkt … Nej, jag tror inte att min 70-talistgeneration har samma ekonomiska förutsättningar. Och omständigheterna hinner nog ändras på många andra sätt innan jag uppnår pensionsåldern. Så jag vet inte.

Pensionärsplaneten

Anna Gavanas
Makadam förlag

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor