Sömnen ger mer än drömmar

Vad händer i hjärnan när man sover?

/Elis

Publicerad
Sömnen hjälper till att hålla hjärnan i god form.
Bild: iStock

Under sömnen stänger vi till stor del ute omvärlden och blir därför extra sårbara för potentiella faror som kan lura i mörkret. Trots dessa risker har sömnen bevarats genom evolutionen, vilket tyder på att det är något väldigt viktigt som sker när vi sover. Sömnen är alltså inte bara någonting vi behöver för att vila och spara energi.

Sömn kan delas in i olika stadier såsom djupsömn och REM-sömn (Rapid Eye Movement, det vill säga snabba ögonrörelser). Under REM-sömnen är det vanligt att man har mycket drömmar. Den kallas därför även för drömsömn.

När vi sover så avlöser dessa sömntyper varandra i så kallade sömncykler. I början av natten innehåller sömncyklerna mycket djupsömn. Mot slutet av natten är det omvänt – mer och mer REM-sömn.

Det som pågår i hjärnan när vi sover är naturligtvis mycket komplicerat och vi vet ännu inte exakt hur det fungerar eller varför vi sover. Men vi vet en hel del – som att intryck och minnen från dagen bearbetas under sömnen, och att den är mycket viktig för vår förmåga att lära oss saker och skapa minnen. Dessutom frisätts hormoner som är viktiga för kroppens immunförsvar och tillväxt under sömnen, och hjärnan rensas från potentiellt skadliga substanser. Så man kan säga att sömnen är viktig för att ta hand om hjärnan och hålla den i god form.

 /Frida Rångtell, doktorand i neurovetenskap, och Christian Benedict, docent i neurovetenskap, Uppsala universitet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor