Elektroder i hjärnan ger rekordsnabbt tal

En människa som förlorat förmågan att tala kan kommunicera via elektroder i huvudet. Nu har tekniken kommit så långt att en uppkopplad patient pratar i en takt som närmar sig vanligt tal.

Publicerad
Skrattande kvinna framför datorn omgiven av tre personer

Elektroder i Pat Bennets huvud fångar signaler som omvandlas till tal.
Bild: Steve Fisch

Pat Bennet, 68, fick diagnosen ALS för drygt tio år sedan. I hennes fall ledde sjukdomen till att hon tidigt tappade kontrollen över tungan och andra muskler som behövs för att prata begripligt. Men med hjälp av elektroder inopererade i hjärnan kan hon uttala drygt 60 ord per minut, vilket är mer än tre gånger så mycket som tidigare varit möjligt med liknande teknik. Normal talhastighet är omkring 150 ord per minut.

– Vi hoppas att en dag kunna säga till människor med den här fruktansvärda sjukdomen att de aldrig kommer att förlora förmågan att kommunicera, säger Jaimie Henderson, hjärnkirurg vid Stanford University i USA.

Algoritm bedömer språkljuden

Han har opererat in elektroder som avlyssnar celler i Pat Bennets hjärnbark. En självlärande algoritm bedömer vilka språkljud hon försöker uttala och skickar resultatet till en så kallad språkmodell, en AI som omvandlar informationen till tal i en dator. Så länge systemet arbetar med ett litet ordförråd är precisionen hög, men med ett rikt ordförråd blir uppåt vart fjärde ord fel.

Jaimie Henderson och hans medarbetare beskriver Pat Bennets framgångar i tidskriften Nature. I samma nummer rapporterar en annan forskargrupp snarlika resultat med mer ytligt placerade elektroder. En kommenterande text från oberoende forskare beskriver resultaten som avgörande belägg för att tekniken är användbar. Samtidigt understryker de behovet av mer kunskap, bland annat om hur de inopererade elektroderna fungerar på lång sikt.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor