En flygande livräddare

Vid hjärtstopp räknas varje sekund. Svensk forskning visar att det går fyra gånger så snabbt att skicka hjärtstartare med drönare i stället för med ambulans. Det skulle kunna rädda många liv.

Publicerad

Varje år drabbas omkring 10 000 svenskar av hjärtstopp utanför sjukhus. Tiden fram till behandling är avgörande för om personen överlever eller inte.

– I dag räddas endast en av tio som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus, men vi vet att hela sju av tio kan räddas om hjärtstartare används inom de allra första minuterna, säger Jacob Hollenberg, hjärtläkare vid Södersjukhuset och forskningsledare vid Centrum för hjärtstoppsforskning vid Karolinska institutet.

I en ny studie publicerad i den medicinska tidskriften Jama visar hans forskargrupp hur en specialbyggd drönare kan leverera en hjärtstartare betydligt snabbare än en ambulans.

https://www.youtube.com/watch?v=SAc1idDc5Nc

Forskarna testade att köra drönaren från räddningstjänsten i Norrtälje till 18 platser där personer drabbats av hjärtstopp under åren 2006 till 2013. I snitt tog det fem minuter för drönaren att komma fram. För ambulansen tog det i genomsnitt fyra gånger så lång tid.

– Vår studie visar att drönare har stor potential för att redan före ambulansens ankomst leverera en hjärtstartare, säger Jacob Hollenberg,

Forskargruppen har även testat drönare för att snabbare upptäcka drunkningsoffer. Andra tänkbara användningsområden är vid trafikolyckor och för snabba medicinleveranser i glesbygd.

 

 

 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor