Drönare bygger framtidens hus
Som en getingsvärm kan drönare med 3D-skrivare bygga hus på otillgängliga platser.
Forskare vid Imperial college London har inspirerats av hur getingar hjälps åt för att bygga bon. Men i stället för insekter har de använt drönare utrustade med 3D-skrivare. På labbet har drönarna samarbetat och lyckats bygga upp till två meter höga torn i olika material.
Tekniken, som beskrivs i tidskriften Nature, skulle kunna användas för att reparera fasader eller andra svåråtkomliga delar på byggnader. Forskarna ser också framför sig att svärmar av drönare bygger hus på svårtillgängliga platser.
Kräver lätta byggmaterial
Att skriva ut hus med 3D-skrivare är i sig ingenting nytt, men utskriften sköts oftast av stora robotarmar som står på marken.
Fördelen med flygande skrivare är flexibiliteten. Det kräver å andra sidan lätta byggmaterial som drönarna orkar lyfta. För testerna utvecklade forskarna bland annat fyra lätta betongliknande material. De testade även att låta drönarna skriva ut ett slags skum att bygga av.
Precisionen en utmaning
Precision var en av de stora utmaningarna. I utomhusmiljö är det svårt att få en drönare att hålla en exakt kurs. Skrivarhuvudet gjordes därför rörligt för att kunna kompensera för rörelser i sidled. Forskarna lät även en speciell kontrolldrönare skanna resultatet av varje nytt bygglager och meddela byggdrönarna hur de skulle fortsätta sitt arbete.
På labbet lyckades drönarna bygga torn som avvek med maximalt fem millimeter från byggritningen.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.