Fler sjuka av kyckling

Förra året blev ett nytt rekordår för bakterien campylobakter, som främst sprids via kycklingkött. Smittan härjar som värst under sensommaren.

Publicerad

Magsmärtor, kräkningar och diarré som kan vara blodig är vanliga symtom på en infektion med campylobacter. I fjol registrerade Folkhälsomyndigheten drygt 11 000 fall i Sverige. Antalet har nästan fördubblats på ett decennium. Smittan sprids främst via färsk kyckling. Frysning kan leda till att antalet bakterier minskar något.

– Den senaste ökningen beror främst på problem hos kycklingproducenterna, säger Anneli Carlander, som leder enheten för övervakning och samordning på Folkhälsomyndigheten.

Trots åtgärder ligger antalet fall ovanligt högt. Risken att smittas brukar vara som störst under sensommaren. I köket kan man skydda sig genom att tvätta händerna, och aldrig använda skärbrädor eller knivar som varit i kontakt med rått kött till något annat. Dessutom ska kycklingkött alltid vara genomstekt.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor