Mumie-dna avslöjar nya släktband

Publicerad
Mumie från Abusir el-Meleq vid Nilens västra strand, som har blivit dna-testad.
Bild: bpk / Aegyptisches Museum und Papyrussammlung, SMB / Sandra Steiss

Forntidens egyptier var förmodligen närmare släkt med folk kring östra Medelhavet än vad dagens egyptier är. Det visar genetiska analyser av nittio människor som blev mumifierade i mellersta Egypten under cirka 1 300 år fram till romartiden. Sedan dess har områdets befolkning fått mer genetiskt påbrå från Afrika söder om Sahara.

Försöken att avläsa mumie-dna har pågått i mer än trettio år. Men först nu finns resultat som går att lita på, skriver forskarna bakom den nya kartläggningen i tidskriften Nature Communications. De har använt teknik som ska säkerställa att den genetiska informationen verkligen kommer från mumier – och inte från forskarna själva, eller andra som har hanterat materialet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor