Jordbrukaren kan lämna åkern

Forskare i Storbritannien har utvecklat teknik för ett automatiserat jordbruk. Nu har den första skörden bärgats.

Publicerad
Kornet skördas utan förare. 
Bild: Hands Free Hectare

Från sådd till skörd utan att bonden ens sätter sin fot på åkern – det var målet när en grupp forskare vid brittiska Harper Adams university startade projektet Hands free hectare i november förra året.

En självkörande traktor har plöjt och sått ett fält på en hektar. Drönare har övervakat plantorna så att gödning, bevattning och besprutning kunnat sättas in vid behov. Sädens mognad övervakades med en drönare som flög ut och tog prover.

I höstas bärgades skörden av en automatisk skördetröska, totalt 4,6 ton korn. Därmed kunde forskarna fira. Nu vill de utveckla tekniken ytterligare.

Självkörande traktorer är egentligen ingen nyhet – och jordbruket har länge gått mot en ökad grad av automatisering. Men det här är första gången som samtliga steg skett utan mänsklig inblandning på själva åkern.

Enligt forskarna bakom projektet leder de allt större jordbruksmaskinerna till problem med bland annat kompaktering av jorden. Därför använde de i stället relativt små maskiner som byggdes om för att kunna köra autonomt.

I framtiden kan grupper av traktorer och skördare sköta arbetet på åkern. Då får bönderna en ny roll.

– I stället för att sitta i traktorn och köra fram och tillbaka över ett fält blir de jordbruksanalytiker som noggrant övervakar grödorna och styr över en flotta av självkörande maskiner och jordbruksrobotar, förklarar Kit Franklin, vid Harper Adams university.

Stefan Ericson på Högskolan i Skövde, som forskar om självkörande robotar inom jordbruket, ser också en framtid där både vägfordon och jordbruksmaskiner blir helt automatiska.

– Vi människor kommer att övervaka och reparera. Jämför till exempel med hur robotgräsklippare tar hand om våra gräsmattor i dag.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor