Kvinnor spelar bättre mot män

En analys av över fem miljoner schackpartier slår hål på teorin om stereotypisering – kvinnor presterar bättre än sin rankning när de tävlar mot män.

Publicerad
Dam slår man, oftare än man kan tro.
Bild: Istockhpoto

Många experiment har visat att minoritetsgrupper eller underrepresenterade grupper kan drabbas av så kallad stereotypisering och därmed prestera sämre i olika sammanhang. Exempelvis kan det innebära att man i ett upplevt underläge blir mer självmedveten eller nervös, vilket kan försämra prestationsförmågan.

För att undersöka detta har forskare vid University of Sheffield analyserat över fem miljoner schackpartier med över 160 000 tävlingsspelare i internationella tävlingar under åren 2008–2015. Omkring en tiondel av spelarna var kvinnor, vilket medförde att stereotypiseringsteorin kunde testas.

I schack på elitnivå finns ett rankningssystem som har god förmåga att förutspå vinst, eftersom schack är ett spel med minimal slumpfaktor.

Över lag har männen något högre rankning än kvinnor, men i de analyserade partierna vann kvinnor mot män i högre grad än deras rankning förutsade, vilket alltså motsäger stereotypiseringsteorin. En kvinna hade till och med högre sannolikhet att spela bättre än sin rankning när hon mötte en man än när hon mötte en annan kvinna.

– Jag blev mycket förvånad över resultaten, säger Tom Stafford, forskare i psykologi och ansvarig för studien. Detta är verkligen hoppfullt och visar att man kan övervinna stereotyper.

Har du någon förklaring till resultatet?

– Nja, om man isolerar de partier som har en mycket stark prediktion av rankningen, men där utfallet blir annorlunda – alltså när en verklig underdog gör schack matt mot en toppspelare – så är det oftast en man som förlorar mot en kvinna. Så genus spelar helt klart någon roll.

Studien har publicerats i Psychological Science.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor