Lättare att sudda bort tatueringar

Celler i huden som blivit färgade av en tatuering lämnar över sitt färgämne till nya celler när de dör. Upptäckten kan leda till bättre sätt att bli kvitt tatueringar.

Publicerad
Tatueringarnas färgämnen fångas in av ett slags immunceller i huden.
Bild: Anand Chandrasekhar et al.

En tatueringsnål punkterar huden och släpper in partiklar av färgämnen. En särskild sorts immunceller – makrofager – slukar sedan färgpartiklarna, precis som de slukar smittämnen och annat skräp som kommer in i kroppen.

Länge ansågs färgen bli kvar i makrofagerna livet ut. Nu har forskare i Frankrike upptäckt att makrofagerna så småningom dör och släpper ut sitt färgämne. I experiment på tatuerade möss har forskarna sett att huden sedan bildar nya makrofager som tar upp färgpartiklarna inom några veckor.

I dag används laser för att få bort tatueringar. Kraftiga ljuspulser dödar makrofager så att färgämnet sipprar ut. Därefter kan lymfsystemet spola bort färgen.

Förmodligen skulle laserbehandlingen fungera bättre i kombination med något ämne som hämmar nybildningen av makrofager lokalt i det tatuerade området, skriver de franska forskarna i Journal of Experimental Medicine. På så vis skulle lymfsystemet få mer tid för att tvätta bort färgen innan den hamnar inuti nya makrofager.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor