Testa tarmen med mobilen

En sväljbar kapsel, laddad med elektronik och genförändrade bakterier, kan skicka data direkt till mobilen.

Publicerad
Elektronik och genförändrade bakterier inuti en tablettliknande kapsel kartlägger tarmens kemiska miljö.
Bild: Lillie Paquette, MIT

I dag använder läkare en böjlig slang, ett så kallat endoskop, för att undersöka tarmen via munnen eller analöppningen. Nu har forskare i USA utvecklat ett enklare sätt att upptäcka blödningar och andra rubbningar i tarmen. De har konstruerat en sväljbar kapsel med ett mikrochip täckt av bakterier som är genförändrade så att de lyser när de stöter på ämnet hem, som finns i blod. Kapselns elektronik omvandlar ljuset till en elektrisk signal och skickar mätdata via radiovågor till en mobiltelefon.

Forskarna har även genförändrat bakterier så att de reagerar på ämnen kopplade till skadliga bakterier och inflammation i tarmen. De hoppas att en kapsel med en kombination av sådana bakterier ska kunna registrera flera slags rubbningar på en och samma gång.

Hittills har tekniken bara testats på grisar. Kapseln är nästan fyra centimeter lång, och därför svår att svälja.

– Med lite ingenjörsarbete tror vi att vi kan få ner volymen till en tredjedel, säger Phillip Nadeau, forskare vid Massachusetts Institute of Technology och en av ingenjörerna bakom kapseln.

Forskarna beskriver den nya tekniken i tidskriften Science.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor