Nytt rymdteleskop försenat

Publicerad
JWST ska kretsa runt solen kring en så kallad lagrange­punkt, vilket betyder att den följer jorden kring solen. Teleskopet kommer att befinna sig mycket längre bort än månen, för långt bort för att reparera eller underhålla efter att det lämnat jordens yta.
Bild: NASA

James Webb Space Telescope (JWST) ska bli det nya stora rymdteleskopet efter Hubble. JWST kommer att kretsa betydligt längre bort från jorden, för att slippa störningar. Vi får dock ge oss till tåls ett tag till. Efter en utvärdering har rymdorganisationerna i USA, Kanada och Europa beslutat att senarelägga uppskjutningen till mars 2021. Extra tid behövs bland annat för att handskas med svårigheter med framdrivningen och med skärmen som ska skydda teleskopet från solens ljus och värme.

JWST blir mycket större än Hubble och därmed kraftfullare. Det nya rymdteleskopet ska göra det möjligt för forskarna att studera många olika typer av objekt, från solsystemets planeter till de allra mest avlägsna galaxerna.

 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor