Därför slutade Julie Gold forska på odlat kött

Redan för tio år sedan odlade hon kött i labbet. Men pengabrist och tvivel har fått Julie Gold att sluta. 

Text Oskar Alex
Publicerad
Det är osäkert om och när vi kan äta labbodlat kött.
Bild: Istock

Tänk dig att kunna odla fram en hamburgare av riktigt kött utan att behöva slakta ett djur. Grunden till tekniken började utvecklas på 2010-talet, och hyllades som en lösning på miljöproblemen med djuruppfödning.

I Sverige är Julie Gold, biträdande professor i biomaterial på Chalmers, en av få som forskat på ämnet. Redan 2009 skrev Forskning & Framsteg om hennes projekt med muskelceller i en bioreaktor. Men nu har hon slutat.

– För ungefär fyra år sedan gav jag upp. Vi var få i världen som forskade, och alla hade svårt med finansiering. Efter det gick riskapitalister in och tjänade pengar, och det var då det började hända saker. Bara de senaste två–tre åren har runt 20 företag startats.

Kan odlat kött komma ut som en produkt de närmsta åren?

– Det kan det, men jag vet inte exakt tidsram. En viktig sak är att fortsätta med livscykelanalyser. Är det verkligen så mycket bättre för miljön? De senaste har visat att nja, för vissa typer av kött går det åt mer energi och blir mer utsläpp av växthusgas. Vi behöver veta mer om processerna för att veta exakt, och mycket av kunskapen ligger inom företagen i dag.

Vad säger du om de som säger: ”Måste vi ens köpa kött?”

– Det är en annan orsak som fick mig att sluta. Det vi egentligen behöver är protein, och det kommer i många olika former. Varför gå igenom alla svårigheter med att odla kött, att få muskler att växa? Jag började själv ifrågasätta det hela. Odlat kött kan kanske bli en pusselbit, men jag tror att det blir en dyr nischprodukt, för rika.

Julie Gold

Julie Gold
Julie Gold, biträdande professor i biomaterial på Chalmers.
Bild: Antonius Armanious/Chalmers
Text Oskar Alex
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor