Isbjörnspäls perfekt som solpaneler

Isbjörnspäls är ett av naturens mest isolerande material. Den österrikiske forskaren Mohammed Qassim Khattab arbetar med att föra över egenskaperna från isbjörnar till solceller och solpaneler. 

Publicerad
Isbjörnens hårstrån har håligheter med perfekt form för att hålla kvar värmen.
Bild: Istock

Vad är det som gör just isbjörnars päls så isolerande?
− Isbjörnshåret är genomskinligt men samtidigt reflekterande, annars skulle deras svarta hud synas, och det skulle inte vara något bra kamouflage i Arktis. Varje hår har håligheter med en form som gör dem till perfekta värmefällor. Därför syns isbjörnar knappt på en IR-kamera – bara från nosen och öronen strålar lite värme ut.

Hur kan något vara både genomskinligt och reflekterande samtidigt?
− Tänk på snö, det består av genomskinligt vatten, samtidigt som den ser vit ut tack vare spridning från kristallerna. Isbjörnspäls har samma typ av spridningsytor, fast gjort av keratin. Mina solceller använder samma princip, fast i textil. De ser inte ut som päls, men är gjorda i flera lager av ihåligt tyg.

Solceller får ju inte bli överhettade, kan det bli ett problem med ett så här isolerande material?
− Överhettning är ett stort problem med solcellsteknik som det här materialet kan lösa. Isbjörnens päls är kall som snön utanpå och för värmen vidare in till huden. På samma sätt värms inte solcellernas yta, utan värmen fortsätter in innanför ytan, och kan användas till exempel till att värma vatten. Vårt material är perfekta för att isolera hela hus i kalla klimat.

Hur nära är det att vi kan köpa ”isbjörnssolpaneler” till huset?
− Vi har prototyper som fungerar, men jag arbetar just nu med att utveckla dem, och omvandla teoretisk kunskap till tekniska lösningar.

Prototyp

Här är en första prototyp i lättviktstextil som fångar upp solenergi enligt samma principer som en isbjörnspäls.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor