KTH ska utbilda cybersoldater

Cyberrymden är ett nytt slagfält när det gäller krigföring, där svenska myndigheter 2018 rapporterade att landet varje månad utsätts för 10.000 angrepp från främmande makt. För att möta utvecklingen ska värnpliktiga snart kunna utbilda sig till cybersoldater.

Text Oskar Alex
Publicerad

”Centret för forskning och utbildning inom cyberförsvar och informationssäkerhet” öppnar i januari 2020 på KTH, i samarbete med Försvarsmakten.

Där ska värnpliktiga utbildas till cybersoldater, och kunna slå vakt om viktiga samhällsfunktioner som elnätet, eller våra banksystem.

Centret ska även bedriva forskning, och redan nu har KTH utlyst tjänster för åtta nya doktorander i ämnena cyberförsvar och informationssäkerhet.

Forskning & Framsteg skrev om cyberangrepp mot Sverige 2018. Då rapporterade myndigheter runt 10 000 angrepp mot landet från främmande makt varje månad.

KTH är även inblandade i att utveckla ett system som ska att stärka säkerheten hos Europas elnät. Bland annat ska KTH själva hjälpa till genom att ”testhacka” elbolag som ställt upp i Italien och Bulgarien, före och efter systemet implementerats – för att testa hur bra det fungerar.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Text Oskar Alex
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor