Nobel 2019 – här är årets pristagare

Den 10 december varje år, på årsdagen av Alfred Nobels dödsdag, delas Nobelprisen ut. Här presenterar vi årets pristagare – följ länkarna för en fördjupning i vart och ett av prisen.

Publicerad

I sitt testamente uttryckte Alfred Nobel sin önskan att merparten av hans förmögenhet ska användas till att belöna dem som ”hafva gjort menskligheten den största nytta”. 1901 delades de första prisen ut.

Så här lyder motiveringarna till årets pristagare:

Fysiologi eller medicin: Så hanterar kroppen syrebrist
”Nobelpristagarnas banbrytande upptäckter har förklarat mekanismen bakom en livsnödvändig anpassningsförmåga. De lade grunden för vår förståelse av hur syrenivåer påverkar cellens ämnesomsättning och fysiologiska processer. Deras upptäckter har också lett fram till nya lovande strategier för att bekämpa blodbrist, cancer och många andra sjukdomar.”

William G. Kaelin 62 år, USA. Professor vid Harvard Medical School, Boston. Han  beskrev en ”nära utomkroppslig upplevelse” då telefonen ringde. ”Jag har ­förlorat min fru, men i dag ler hon ner mot mig och nickar –  jag sa ju att det kunde hända!”, sa han vid universitetets presskonferens.Sir Peter J. Ratcliffe 65 år, USA. Bland annat chef för Target Discovery Institute i Oxford. Han betonar vikten av grundforskning, då det är svårt att på förhand veta vilka upptäcker som är värdefulla framåt. ”Vi skapar kunskap, det är vad jag som forskare ägnar mig åt.”Gregg L. Semenza 63 år, USA. Professor vid Johns Hopkins university. Han hyllar biologiläraren Rose Nelson från gymnasietiden i Sleepy Hollow. ”Hon lärde oss inte bara fakta om biologi, utan förmedlade även spänningen i upptäckterna och berättade om forskarna bakom dessa upptäckter.”
Bild: REUTERS / Brian Snyder, EPA / Facundo Arrizabalaga, AP Photo / Jose Luis Magana / TT

Kemi: Fixade så att världen går att ladda
”Sedan de första litium­jonbatterierna kom ut på marknaden har de förändrat vår tillvaro. De har lagt grunden till ett trådlöst och fossilfritt samhälle. Till största ­nytta för mänskligheten.”

John B. Goodenough 97 år, är den äldsta person som fått ett Nobelpris. Han går fortfarande till labbet varje dag och är känd för sitt skratt som hörs långt ut i korridorerna.Stanley Whittingham 77 år, fick ofta kalla på brandkåren under utvecklingen av de första litiumbatterierna. Kortslutningar orsakade explosioner och bränder.Akira Yoshino 71 år, har sagt att han vill hålla ett annorlunda Nobeltal fokuserat på miljöfrågorna när han kommer till Stockholm i december.
Bild: REUTERS / Peter Nicholls / TT, Sebastian Gollnow / DPS via AP / TT, Tomoko Hagimoto / Associated Press / TT

Fred: Framgångsrikt fredsarbete på Afrikas horn
”För sitt arbete med att uppnå fred och internationellt samarbete och särskilt för sitt avgörande initiativ att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea.”

Abiy Ahmed 47 år, Etiopien. Premiärminister i Etiopien sedan 2018, har varit överstelöjtnant i den etiopiska armén.
Bild: REUTERS / Tiksa Negeri / File Photo / TT

Fysik: Ökad förståelse av jordens plats i universum
”För bidrag till vår förståelse av universums utveckling och jordens plats i universum.”

”För teoretiska ­upptäckter inom ­fysikalisk kosmologi.” (James Peebles)

”För upptäckten av en exoplanet i bana kring en solliknande stjärna”. (Michel Mayor, Didier Queloz)

James Peebles 84 år, Princeton university.  Var intresserad av mekaniska saker som barn, och började läsa till ingenjör. Han bytte huvudämne till fysik, eftersom det var där de flesta av hans vänner var.Michel Mayor 77 år, universitetet i Genève. Redan 1989 var han inblandad i upptäckten av en mycket liten stjärna, som först misstänktes kunna vara en exoplanet.Didier Queloz 53 år, universitetet i ­Cambridge och MIT. Ledare för det vetenskapliga arbetet med den europeiska ­forskningssatelliten Cheops, som ska ge bättre kunskap om många av de upptäckta exoplaneterna.
Bild: EPA / Justin Lane / TT, EPA / Salvatore Di Nolfi / TT, EPA / Andy Rain / TT

Ekonomi: Forskning som bekämpar fattigdom
”För deras ­experimentella ansats för att mildra global fattigdom”.

Michael Kremer 55 år, USA. Professor i utvecklingsekonomi vid Harvard university, USA. Han har skrivit en artikel som handlar om de senaste en miljon åren av befolkningsutveckling.Esther Duflo 47 år, Frankrike. Professor i utvecklingsekonomi vid MIT i USA. Hon blev vid 29 års ålder den yngsta fast anställda forskaren på MIT.Abhijit Banerjee 58 år, Indien. Professor i ekonomi vid MIT, USA. Han har bland annat gjort den prisbelönade dokumentären The name of the disease som finns på Youtube.
Bild: REUTERS / Brian Snyder / TT, Harvard University, Sanjeev Verma / Hindustan Times / Shutterstock

Litteratur: Utforskande och gränsöverskridande litteratur
”För en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform.” (Olga Tokarczuk, 2018)

”För ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet.” (Peter Handke, 2019)

Olga Tokarczuk 57 år, Polen. Hennes bok Jakobsböckerna som kom ut 2014 ledde till en kritikstorm. Den handlar om Jacob Frank, ledare för Frankismen – en judisk väckelserörelse under 1700-talet som överskred traditionella religiösa regler.Peter Handke 77 år (i december), bor i Frankrike. Genombrottet kom med pjäsen Publikskändning. I den förolämpar skådespelarna publiken, samtidigt som de påminns om att det inte är en pjäs.
Bild: Agencja Gazeta / REUTERS / TT, EPA / Julien De Rosa / TT

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor