Snabbare diagnos av smärtsam kvinnosjukdom

Publicerad

Uppåt var tionde kvinna i fertil ålder har den smärtsamma sjukdomen endometrios. Många får vänta i åratal på rätt diagnos. Nu har forskare i USA och Sydkorea upptäckt att kvinnor med sjukdomen har en onormalt låg halt av ett enzym som påverkar aktiviteten hos flera gener.

– Det här är oerhört intressant. Det kan mycket väl leda till bättre sätt att ställa en diagnos, säger Matts Olovsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet.

Endometrios beror på att vävnad från livmoderslemhinnan – endometriet – hamnar på fel plats, oftast i bukhålan nära livmodern. Både kirurgi och läkemedel i form av olika hormoner kan hjälpa mot besvären.

De nya resultaten är publicerade i tidskriften Science Translational Medicine.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor