Medvetandet som instinkt

Publicerad

Den amerikanske psykologen Michael Gazzaniga har gjort banbrytande forskning om skillnaderna mellan den mänskliga hjärnans båda halvor. I sin förra bok (Kluven, Fri tanke 2017) blickade han tillbaka och satte sin forskargärning i ett brett sammanhang av neurovetenskaplig idéhistoria. Det var fängslande läsning. Michael Gazzaniga är en god berättare.

I sin nya bok utvecklar han sina tankar om medvetandet. Han beskriver det som en instinkt, och resonerar om hur enkla instinkter likt bubblor kan sväva uppåt och förena sig till något större: en medveten upplevelse.

Det är svårt att se hur hans bubblor och analyser av hjärnans olika lager av komplexitet skulle kunna förklara varför medvetandet finns. Den frågan är genuint svår – till den grad att filosofer kallar den för The Hard Problem.

Behållningen av boken är i stället ett långt avsnitt om hur västerländska filosofer och forskare kämpat med frågan om medvetandet genom tiderna. Michael Gazzaniga börjar med antikens tänkare och fortsätter via spännande fallstudier och psykologiska experiment till våra dagars forskning i hjärnkameror och provrör. Det blir en fin berättelse om människans obevekliga strävan att förstå sig själv.

The consciousness instinct

Michael Gazzaniga
Macmillan

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor