Sover man bra när man går i sömnen?

Fungerar sömnen lika bra om man går i sömnen? Alltså, fungerar till exempel sorteringen av minnen och städningen av cellerna lika bra om en person går i sömnen jämfört med om den ligger still i sin säng?
/Masiteh, Hvitfeldtska gymnasiet, Göteborg

Publicerad

Det är i allmänhet ofarligt att gå i sömnen – men vi vet inte om sömngångaren får samma fördelar av sömnen som sängsovaren.
Bild: Getty images

Svar av Christian Benedict, forskare i neuro-vetenskap vid Uppsala universitet och författare till boken Sov dig till ett bättre liv (Bonnier Fakta, 2023)

Mycket bra fråga! Sömngående inträffar under djupsömn, som är en del av icke-REM-sömnen. Denna djupsömn har visat sig spela en viktig roll för att befästa nya minnen, främja hjärnhälsan, påverka blodsockernivåer och hjälpa oss hantera våra känslor. Det är intressant att fundera på om dessa fördelar också gäller när vi går omkring i sömnen – men faktum är att vi inte vet ännu! Forskningen har hittills mer fokuserat på att studera själva sömnen i samband med sömngående, inte på dessa sömnrelaterade funktioner.

Somliga har nog gjort iakttagelsen att de ofta känner sig mindre återställda dagen efter att de gått i sömnen, men då gäller det att inte förväxla orsak och verkan. Sömndeprivation (sömnbrist), obstruktiv sömnapné (andningsuppehåll under sömnen) och oregelbundna sovrutiner ökar nämligen sannolikheten för sömngående.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Generellt sett är sömngående inte farligt, även om andra kan tycka att det är konstigt att se någon vandra omkring mitt i natten. Vissa läkemedel kan trigga sömngående – om du misstänker att det är så ska du ta upp detta med din läkare. Du får aldrig ändra läkemedelsbehandling på egen hand.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor