Kondomen kan få sällskap

Varför finns det ännu inget manligt preventivmedel?

/Naima Ysl

Publicerad

Image: Getty Images

P-piller för kvinnor har funnits i snart 60 år. Under den tiden har det också tillkommit säkrare och mer effektiva hormonella preventivmetoder för kvinnor. Ändå finns det fortfarande ingen motsvarighet till p-piller eller hormonella preventivmedel för killar. Orsakerna till detta är flera:

1 | Det är svårare att påverka mannens fertilitet hormonellt. Att stoppa en ägglossningsprocess med ett ägg per menscykel är relativt enkelt jämfört med att stoppa produktionen av spermier – en 72 dagar lång process som resulterar i 120 miljoner spermier per milliliter ejakulat, i genomsnitt.

2 | De studier som behövs innan ett läkemedel kan godkännas blir mer komplicerade för preventivmedel för män. Eftersom det är kvinnan som kan bli gravid måste båda parter delta i studierna.

3 | Forskning om preventivmedel har generellt svårt att få pengar i dag. Det som innebar en revolution för 60 år sedan – att sexualitet och reproduktion kunde separeras – tas nu för givet. Det betraktas inte längre som en het forskningsfråga och forskningsfinansiärer är helt enkelt inte speciellt intresserade.

4 | Läkemedelsindustrin gör bedömningen att preventivmedel för män inte kommer att öka den totala försäljningen av preventivmedel, och därför är det inte så intressant.

Det är tråkigt att det ser ut så här. Vi glömmer lätt vilken enorm betydelse preventivmedel har för jämlikhet, ekonomi och hela samhällets utveckling. Men kanske anas nu trots allt ett ljus i mörkret. Stiftelsen Population Council, knuten till Rockefeller university i New York, gör tillsammans med den amerikanska statliga forskningsfinansiären NIH en studie av en p-salva för män – en studie som precis har startat även i Sverige. Så ett ”p-piller” för män kan trots allt vara på väg, med ökad möjlighet för kvinnor och män att dela på ansvaret för sexualitet och reproduktion.

/Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet samt överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor