Robotshorts gör löpturen lättare

Publicerad
Robotshortsen är gjorda i textil. Motorer och batteri bärs runt midjan. 
Bild: Wyss Institute, Harvard University

Vem har inte tänkt att det vore skönt med lite hjälp uppför backen på promenaden eller löprundan? Nu är det fullt möjligt tack vare ett slags robotshorts som utvecklats av forskare vid Harvard university i USA.

Shortsen hjälper till att föra benen bakåt vid varje steg och minskar därmed ansträngningen med drygt 9 procent vid gång och 4 procent när man springer, enligt forskarnas beräkningar, som presenteras i tidskriften Science.

Batteriet och motorerna bärs runt midjan och hela paketet väger cirka 5 kilo.

Forskning & Framsteg har tidigare i år berättat om trenden mot lättare och smidigare så kallade exoskelett (F&F 7/2019: Dräkten som ger dig robotstyrka).

Bakom utvecklingen står bland annat militären, som vill hitta sätt att avlasta soldater i fält. Avancerade motordrivna exoskelett används också på sjukhuskliniker för att hjälpa patienter att träna upp rörelseförmåga och balans efter hjärn- eller ryggmärgsskador. De börjar också användas inom industrin.

Det nya med Harvard-forskarnas exoskelett är att det fungerar både vid gång och löpning. En särskild algoritm har utvecklats för att skilja mellan de specifika rörelsemönstren.

Här kan du läsa mer om forskningen.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor