Nya data från solsystemets gräns

I över 40 år har de två Voyagersonderna färdats genom rymden. De har gett oss spektakulära bilder och viktig information om planeterna som de har flugit förbi. Nu kommer forskningsresultaten från Voyager 2, som just har passerat en viktig gräns på väg ut ur solsystemet.

Publicerad
Voyager 1 lämnade heliosfären i augusti 2012. Den 5 november 2018 passerade Voyager 2 samma gräns, men i en annan riktning.
Bild: Nasa/JPL-Caltech

Stora delar av vårt solsystem befinner sig inuti en bubbla i rymden som spänns ut av solvinden: heliosfären. Inuti den här bubblan domineras rymden av solens magnetfält, och av de relativt svala och långsamma partiklar som strömmar ut från solen. Utanför finns det interstellära mediet, med kosmisk strålning av högre energi, och magnetfält som har sitt ursprung i andra stjärnsystem.

Medelavståndet mellan solen och jorden kallas för en astronomisk enhet. Ungefär 120 astronomiska enheter från solen finns en relativt skarp gräns mellan heliosfären och det interstellära mediet: heliopausen. Rymdsonden Voyager 2 passerade denna gräns den 5 november 2018, och de första vetenskapliga analyserna från övergången publiceras nu i tidskriften Nature Astronomy. Den snabbare Voyager 1 lämnade heliosfären redan 2012, men då i en annan riktning. Ett instrument på Voyager 1 hade gått sönder, så vissa typer av mätningar i övergången kunde bara göras av Voyager 2.

Enligt en typ av definition befinner sig båda rymdsonderna nu i interstellär rymd, alltså utanför solsystemet. Men solens gravitation dominerar fortfarande omgivningen. Det så kallade Oortmolnet, som anses vara ursprunget till många kometer, hör enligt ett annat sätt att se på det också till solsystemet. Oortmolnet befinner sig tusentals astronomiska enheter bort, och dit kommer inte Voyager på länge än.

Voyagersonderna kommer att fortsätta ut i rymden, men om några år kommer vi inte längre att kunna få några signaler från dem.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor