Se föreläsningarna från Hjärndagen 2019

För nionde året i rad arrangerade Forskning & Framsteg i november Hjärndagen i samarbete med Modern Psykologi. UR, Utbildningsradion, fanns på plats och filmade. Nu finns alla föreläsningarna att se på UR Play.

Publicerad

”Fantastisk dag! Nästa år ska jag försöka få med min fru också. Väl värt pengarna och tågresan.” 

Så sade en av de 550 åhörare som kom till Chinateatern i Stockholm den 15 november för Hjärndagen som Forskning & Framsteg arrangerade tillsammans med Moderns Psykologi.

UR, Utbildningsradion, fanns på plats och filmade. Nu finns alla föreläsningarna att se på UR Play. Den 23 och 24 januari sänds föreläsningarna på Kunskapskanalen.

På programmet:

Psykopati, hjärna och brott
Rättspsykiatern Marianne Kristiansson utreder landets mest extrema våldsbrottslingar. Intellektuellt går det att förstå varför vissa individer begår brott, menar hon, och varnar för risker med att demonisera.
Marianne Kristansson är professor och rättspsykiater vid Karolinska institutet.

Depression – en folksjukdom och dess behandling
Depression är en av världens viktigaste orsaker till ohälsa. Behandlingarna är ofta långsamma och ineffektiva. Men det finns hopp om förändring. Johan Lundberg är docent i psykiatri vid Karolinska institutet.

Stamceller lagar hjärnan
Hjärnan har begränsad förmåga att bilda nya nervceller. Därför är det svårt att bota sjukdomar som beror på att nervceller dör. Men forskning om stamceller kan leda till nya sätt att reparera hjärnan vid bland annat Parkinsons sjukdom. Malin Parmar är professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet.

Schizofreni: Min bror – en främling i familjen
Åsa Konradsson Geuken har funnit sitt kall i livet sedan hennes bror insjuknade i schizofreni. Hon bedriver idag forskning inom fältet för schizofreni och har stor nytta av erfarenheterna med sin bror.
Åsa Konradsson Geuken är forskare vid Uppsala universitet.

Utveckling av barnhjärnan
Genom att använda kunskapen om hur hjärnan fungerar och utvecklas kan man främja barns lärande, utveckling och välmående. David Edfelt är leg. psykolog och författare.

Sex och anknytning
Våra tidiga erfarenheter i relationer formar våra upplevelser och tankar kring sex och intimitet som vuxna. Malin Drevstam är socionom, leg. psykoterapeut, sexolog och författare och samtalar med Karin Skagerberg, redaktör på Modern Psykologi. 

Skärmen och hjärnan
Hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda. Anders Hansen är leg. läkare från Karolinska institutet, överläkare i psykiatri och civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor