Bli bättre med teknikens hjälp

Publicerad

Bild: Severus Tannenbaum

Med teknikens hjälp skulle du kunna bli en bättre vän, förebygga sjukdomar innan de uppstår, bli gladare, sova bättre och leva längre. Sara Öhrvall beskriver i Ditt framtida jag de verktyg som står till buds, och de som håller på att utvecklas. Teknikvärldens visioner om odödlighet berörs också, som den yttersta förlängningen av de hägrande löftena om ett bättre jag.

Vissa exempel i boken är teknik som redan är ganska vanlig. Många människor har aktivitetsarmband och olika appar för att hålla reda på sin träning, och även om vi inte har kopplat ihop hela livet till en digital assistent, är det mycket vanligt att ha en kalender som skickar påminnelser via mobilen så att man kommer ihåg nästa möte. Men liknande teknik kan vässas och kopplas samman till något mer kraftfullt, för den som vill.

Skildringen av mer vardagsnära tillämpningar blandas med de förhoppningsfulla försök som görs med spjutspetsteknik, som kan förbättra kroppens kapacitet och ge något som liknar superkrafter och supersinnen.

Tonen i boken är i grunden teknikoptimistisk, även om olika potentiella etiska och politiska problem också får sitt beskärda utrymme. Boken ger en intressant provkarta över vad som finns vid horisonten. När jag slår ihop den undrar jag ändå lite över vad som faktiskt kommer att slå igenom. Vissa av de mer exotiska idéer som beskrivs kanske inte visar sig praktiskt möjliga. Andra kanske inte tar skruv av andra anledningar, eftersom människor inte alltid tar till sig teknik på det sätt som de som utvecklar den har tänkt sig.

Ditt framtida jag. Hur ny teknik revolutionerar människan och gör oss starkare, smartare och vänligare

Sara Öhrvall
Volante

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor