HPV-vaccin ger skydd mot cancer
En stor svensk befolkningsstudie med 1,7 miljoner flickor och kvinnor visar nu att vaccination mot humant papillomvirus kan kopplas till minskad risk för livmoderhalscancer.
I Sverige vaccineras sedan 2012 flickor i årskurs 5 och 6 med Gardasil, som skyddar mot fyra varianter av humant papillomvirus, HPV. Två av dessa – HPV 16 och HPV 18 – kan ge livmoderhalscancer. Studier från andra länder har visat att vaccination skyddar mot HPV-infektion, mot kondylom och även mot de cellförändringar som utgör förstadiet till livmoderhalscancer.
– Men vi är första land att rapportera att vaccination gör stor nytta även vad gäller att skydda mot cancer, säger Joakim Dillner, professor i infektionsbiologi vid Karolinska institutet.
Tidig vaccination sänkte cancerrisken med 88 procent
Via register har forskarna under elva år följt knappt 1,7 miljoner kvinnor mellan 10 och 30 år. Av dessa fick nästan 528 000 vaccin. Bland de kvinnor som vaccinerats utvecklade 0,73 personer av 100 000 livmoderhalscancer under perioden, jämfört med 5,27 bland de ovaccinerade. Studien publiceras i New England Journal of Medicine.
– Våra data visar att vaccination verkligen ger effekt i hela befolkningen. Nu behövs en uppföljning över längre tid för att se att skyddet består, säger han.
Kvinnor som vaccinerats mellan 17 och 30 års ålder hade halverad risk jämfört med de som inte vaccinerats alls, och för de som fått vaccin innan 17 års ålder var risken 88 procent lägre.
– Det beror på att kvinnorna då inte hunnit infekteras med viruset. Vaccinationen skyddar mot infektion, men är ingen behandling för redan infekterade, säger Joakim Dillner.
I en tidigare studie publicerad i Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention visade han att ökad risk att infekteras hade en tydlig koppling till antalet sexpartner.
– För varje ny partner ökade risken att infekteras med HPV med 8 procent. Har man otur kan det ju hända tidigt, säger han.
Även pojkar har nytta av att vaccineras
I Sverige är 80 procent av flickorna under 17 år vaccinerade. Men även män kan få cancer relaterad till HPV, då infektionen även ger peniscancer, men även analcancer och cancer i svalget hos både kvinnor och män. Under hösten 2020 börjar även skolpojkar vaccineras mot HPV, något som i förlängningen kommer att bidra till minskad smittspridning.
Joakim Dillner har arbetat med HPV sedan 1986.
– Jag såg för mig att ett nyupptäckt virus som gav upphov till cancer var ett lämpligt forskningsfält om man ville jobba med att förebygga cancer, men här har man behövt ha tålamod – många efterfrågar preventiva åtgärder, men sedan när de finns tar det tid innan de börjar användas, säger han.
Dags att utrota livmoderhalscancer
Ett exempel som han nämner är att vaccinet godkändes i Sverige 2006. Sedan dröjde det sex år innan skolflickor fick vaccinet, och därefter ytterligare åtta år för pojkar. Han hoppas nu på ett ytterligare steg.
– Nu är det dags att vaccinera de som är för gamla för att ha hunnit få vaccin i skolan, men som är unga nog att fortfarande bidra till spridningen, säger han.
På så vis skulle det gå att utrota livmoderhalscancer – något som även Världshälsoorganisationen WHO just i år antagit en resolution om.
– Vi vill komma igång att vaccinera unga kvinnor mellan 23 och 30. Här har vi fått pengar från Region Stockholm för ett pilotprojekt, som vi hoppas ska kunna komma igång i januari, säger Joakim Dillner.
Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer