Hur påverkar it-prylarna klimatet?

Jag har funderat länge på hur mobiltelefoner, surfplattor, tv-apparater, datorer och så vidare påverkar vår miljö, och undrat varför det aldrig talas om det. Trådlös kommunikation sker ju via radiovågor, och radiovågor alstrar värme. Användandet ökar dessutom lavinartat. Hur påverkar detta klimatet?

/Annika Silander Hökerberg

Publicerad

Radiovågorna är inte boven i dramat när det gäller it-prylarnas miljöbelastning.
Bild: Getty images

Informations- och kommunikationsteknik påverkar mycket riktigt klimatet. Tillsammans med digitala medier och underhållning står den för omkring 2,6 procent av global klimatpåverkan. Samtidigt ger tekniken också positiva effekter som minskar klimatpåverkan i andra sektorer, som att underlätta energieffektivisering och automatisering.

Klimatpåverkan från informations- och kommunikationsteknik beror dock inte på radiovågorna, utan på den stora elanvändningen. El används både när vi använder internet, när utrustningen står i vänteläge och vid tillverkningen av utrustningen. Elen framställs ofta ur fossila bränslen som resulterar i utsläpp av växthusgaser. Nordisk elproduktion har relativt låga utsläpp jämfört med det europeiska genomsnittet eller USA, men internetanvändning i Sverige bidrar till elanvändning även vid datacenter utomlands. Genom effektivare elanvändning i datacenter och mer klimatsmart el så kommer klimatpåverkan troligen att minska i framtiden.

De radiovågor som används i trådlös teknik har liknande våglängd som i mikrovågsugnar, men tekniken är designad för att använda så lite energi som möjligt. Radiovågorna från en wifi-router ligger på omkring 0,1 – 1 watt jämfört med en mikrovågsugn, som ligger på omkring 1.000 watt. Uppvärmningen av en lägenhet i Sverige motsvarar drygt 900 watt, som genomsnitt över året – alltså jämförbart med en mikrovågsugn på kontinuerlig full effekt.

Både routerns och mikrovågsugnens effekt är dock minimal jämfört med den uppvärmning som pågår till följd av att människan har ökat mängden växthusgaser i atmosfären. I energimått motsvarar den en effekt på omkring 2,5 watt per kvadratmeter över jordytan (så kallad strålningsdrivning). Det innebär totalt omkring 1 300 000 000 000 000 watt eller motsvarande att varje person på jorden kör 170 mikrovågsugnar kontinuerligt på full effekt.

/Johannes Morfeldt, forskare i fysisk resursteori, Chalmers tekniska högskola

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor