Vad händer när det värsta inträffar?

Publicerad
Hittills har drygt 30 avsnitt av Dystopia spelats in och alla finns att streama eller ladda ner på sverigesradio.se/dystopia eller där poddar finns.
Bild: Andrée Wallin

Cyberkrig, artutrotning eller varför inte en pandemi. Vad händer när det värsta inträffar? Den frågan ställs i P3 Dystopia – en podd i gränslandet mellan vetenskap och filosofi, om katastrofer som hotar mänskligheten och vår planet.

Anna Davour, fysikredaktör på Forskning & Framsteg, är en av programledarna för P3 Dystopia. Redan i januari var hon med och spelade in avsnittet Pandemi, som handlar om riskerna för en ny, världsomfattande smitta – och vad vi kan göra för att förbereda oss. Planeringen började i november 2019. Resultat: ett 70 minuter långt avsnitt som blev skrämmande aktuellt våren 2020.

Hur kunde ni hamna så rätt i tiden?

– Pandemier är ett välkänt fenomen. Experter har länge vetat att det kommer att komma nya farsoter. Det var ett givet ämne för P3 Dystopia. Att just detta avsnitt kom ut precis när en ny pandemi började sprida sig i världen var faktiskt mest ett slumpmässigt sammanträffande.

Hur väl förberedd är du om det värsta inträffar?

– Det är omöjligt att vara aktivt förberedd på precis allt, för vem vet vad som blir nästa kris? Det viktigaste är nog att vara lite praktisk och flexibel, och att ha ett nätverk av människor omkring sig. Jag jobbar på att känna mina grannar lite bättre.

Här kan du lyssna på P3 Dystopia, avsnitt Pandemi.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor