Våghalsig filosof kör farligt nära diket

Publicerad

Philip Goff, Why? The purpose of the universe.
Bild: Emma Goff

Det är alltid intressant att läsa Philip Goff. Intressant och hisnande – ungefär som att befinna sig i en turistbuss på väg mot någon okänd men spännande plats, och bli alltmer osäker på om chauffören är helt och hållet nykter.

Philip Goff är filosofiprofessor vid brittiska Durham university och mest känd som förespråkare för panpsykismen, en världsbild som utgår från att medvetande är en inneboende egenskap hos all materia.

I sin senaste bok ger han sig på ännu större frågor: Vad är meningen med livet? Finns gud? Och har universum något syfte?

En viktig utgångspunkt är något som kallas fine tuning, det faktum att ett tänkt universum där elektronens laddning eller någon annan natur­konstant har ett annat värde än hos oss skulle vara oförenligt med liv. Philip Goff tar detta till intäkt för att vi lever i den bästa av alla tänkbara världar, och att vi därmed kan utgå från att universum har ett syfte.

Under läsningen kommer jag på mig själv med att tvivla och protestera. Ett avsnitt om politik är bara snurrigt. Samtidigt är boken en givande färd genom ett landskap av filosofiska idéer. Philip Goff är en god pedagog. Han bjuder på originella tankar och lyckas för det mesta hålla sin buss på vägen.

Why? The purpose of the universe

Philip Goff
Oxford University Press

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor