En filosof bjuder på skvaller

Publicerad

Daniel Dennett.
Bild:
Christer Sturmark

Jag gillar verkligen Daniel Dennetts självbiografi – av skäl jag inte är helt bekväm med. Den nu 81-årige Dennett är en viktig filosof. Han är en stark förespråkare för sekulär humanism och författare till inflytelserika böcker om medvetandet, evolutionen och den fria viljan.

Den här boken är något helt annat. Daniel Dennett bjuder på en skönt skvallrig berättelse om sin uppväxt, tidiga experiment som musiker och skulptör, kärlek och – såklart – karriären som filosof.

Det finns något jordnära i Daniel Dennetts sätt att tänka. Länge hade han en gård i delstaten Maine där han genomförde diverse projekt med verktyg som domkraft och bandsåg. I sitt filosofiska liv har han tagit sig an intellektuellt tunga lyft på liknande sätt med vad han kallar tankeverktyg. Ofta går det bra, även om hans tes om att medvetandet är någon form av illusion möter motstånd.

I några fall har filosofiska menings­skiljaktigheter fått relationer att surna. Bland dem som Dennett beskriver som långsinta lymlar finns filosofen John Searle samt immunologen, hjärnforskaren och Nobelpristagaren Gerald Edelman.

Jag vill gärna tro att insikter om personliga konflikter gör det lättare att begripa kollisioner mellan viktiga idéer. Helt klart är att grälen och skvallret är rolig läsning.

Fri Tanke förlag kommer under året att ge ut Daniel Dennetts bok på svenska.

I’ve been thinking

Daniel C. Dennett
W. W. Norton & Company

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor