Renare luft ger mer sol-el

Mätningar på solceller i Delhi i Indien visar att de gav mer el i mars och april jämfört med tidigare år. Förklaringen är renare luft till följd av corona.

Publicerad

Nedstängningarna under corona-pandemin har lett till renare luft i många av världens storstäder. En effekt är att solceller fungerar bättre, visar tyska forskare i tidskriften Joule.

Mätningar i slutet av mars, efter att Delhi stängt ner, visade att 8 procent mer solljus träffade solcellerna på den undersökta anläggningen jämfört med tidigare mätningar under 2017 och 2019. I april ökade solinstrålningen med cirka 6 procent. Mer solljus betyder att solcellerna producerar mer el.

– Effekten hos en solpanel ökar ungefär linjärt med solinstrålningen, säger huvudförfattaren Ian Marius Peters vid Helmholtz-institutet för förnybar energi i tyska Erlangen.

I denna första studie har han och hans kollegor fokuserat på solinstrålningen.

– Vi hoppas kunna följa upp med en ytterligare studie senare i år som även innehåller produktionsdata.

Större påverkan på effektiviteten än väntat

Forskarna hade tidigare studerat solinstrålning vid samma anläggning och visste att luftföroreningar påverkar effektiviteten.

– Även om jag visste att det fanns en korrelation förväntade jag mig inte att effekten skulle vara så stor, säger Ian Marius Peters.

En annan faktor som påverkar produktionen är smuts på själva panelerna. Även nedsmutsningen minskar så panelerna behöver tvättas mer sällan när luften blir renare.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor