Uppsving för virtuella knappar i coronatider

Hissknappar som projiceras i luften och apparater som styrs med rösten. I spåren av corona ökar intresset för beröringsfri teknik.

Publicerad
Hissknappar som projiceras i luften är exempel på ny beröringsfri teknik som utvecklas i spåren av corona.
Bild: Neonode

Innan årets slut ska tusentals hissar i Kina styras med knappar som projiceras i luften framför de fysiska hissknapparna. När fingret trycker på den virtuella knappen bryts ett mönster av strålar av infrarött ljus. Fotodetektorer fångar upp reflektionerna och på så sätt går det att räkna ut var fingret befinner sig.

Tekniken kan förvandla i princip vilken yta som helst till en kontaktlös skärm och är bara ett av många exempel på ny beröringsfri teknik som fått ett uppsving under coronapandemin. För att minska risken för smittspridning letar såväl privata företag som offentliga myndigheter alternativ till knappar och pekskärmar.

– Vi får massor av förfrågningar, inte bara från hisstillverkare. Det är varuautomater, kassasystem och biljettautomater. Alla vill bli av med den fysiska kontakten för att minska smittrisken, säger Per Nohlert, marknadschef på det svenska företaget Neonode som utvecklat ljusdetektorn som används till de virtuella hissknapparna.

”Blippandet” med betalkort ökar

Kontaktfria betalningar när man ”blippar” kortet eller mobilen i butikens betalterminaler har också ökat.

– Vi får signaler om att det av rädsla för smitta blir allt vanligare att blippa. Dessutom höjdes beloppsgränsen från 250 till 400 kronor i april, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel.

Andra sätt att slippa knapptryckandet är att använda appar i telefonen eller styra med rösten. Från Sydkorea rapporteras bland annat om biografkedjor som infört röststyrda automater.

Oavsett corona blir talstyrda tjänster genom röstassistenter som Siri och Alexa både allt vanligare och allt bättre säger Joakim Gustafsson, professor i talteknologi på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

– Hela området växter och alla de stora teknikföretagen jobbar med tekniken. I USA blir det allt vanligare att tal används för att köpa saker. Samma utveckling lär vi se här när Amazon kommer till Sverige.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor