Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Här byggs Sveriges högsta trähus

Publicerad

Hösten 2021 ska Sara Kulturhus vara klart. Med sina 80 meter och 20 våningar blir det Sveriges högsta byggnad av trä.
Bild: Martinsons / Jonas Westling

Hösten 2021 slår Sara Kulturhus upp portarna i Skellefteå. Med sina 80 meter och 20 våningar blir det Sveriges högsta byggnad av trä. Intresset för träbyggnad ökar både i Sverige och stora delar av övriga världen.

– Klimatfrågan är en viktig drivkraft. Trä minskar byggets klimatavtryck jämfört med stål och betong, särskilt om trävirket hämtas lokalt, säger Marie Johansson, forskare inom träbyggnad på forskningsinstitutet RISE i Växjö och professor i byggteknik vid Linnéuniversitetet.

Byggnader av trä är inte mer brandfarliga än andra.
Bild: Martinsons / Jonas Westling

Låg vikt gör trä lätt att bygga med

Hon tror att det kommer att bli allt vanligare att bygga både bostäder och andra byggnader i trä. En fördel är att materialet är lätt. I Hagastaden i Stockholm byggs till exempel fyra bostadshus med 10–13 våningar ovanpå tunneln för E4:an, något som är möjligt tack vare den lägre vikten. En annan fördel är att trä lämpar sig väl för att prefabriceras på fabrik och kan transporteras till bygget som färdiga moduler.

Men det finns också utmaningar. Höga trähus, över 14–15 våningar, kan svaja om de inte stabiliseras på rätt sätt.

– Det är ett problem i alla höga hus, men trä är fortfarande relativt oprövat, så vi vet inte om våra beräkningsmodeller stämmer, säger Marie Johansson.

Även akustiken kräver särskilda lösningar för att framför allt stegljud inte ska sprida sig. Brandfrågan är också viktig.

– Den kommer alltid upp, men träbyggnader är inte mer brandfarliga än andra. Kraven är oberoende av byggmaterial, säger Marie Johansson.

Forskning & Framsteg som ljud!

Här kan du höra inlästa versioner av våra reportage.

Lyssna!

Mer att vänta av 2021

Januari: Plan S innebär att fler vetenskapliga artiklar blir fritt tillgängliga.

Februari: Marssonden Perseverance landar på Mars. Med sig har den en helikopter som ska hjälpa till att spana efter liv på den röda planeten.

Maj: Kinesiska Marsbilen Tianwen-1 beräknas landa.

Maj: Världens största partikelaccelerator Large Hadron Collider återstartas vid CERN efter att ha varit avstängd för underhåll och uppgraderingar sedan i december 2018.

Juni: Under första halvåret premiärtestas den första delen av den totalt 600 meter långa acceleratorn vid ESS i Lund.

Juli: Uppskjutning av den rymdsond som ska krocka med en asteroidmåne för att få den ur kurs i det Nasa-ledda projektet Double Asteroid Redirection Test, DART.

Juli: Invigning av det uppskjutna OS i Tokyo som har fokus på vätgas. Bland annat ska den olympiska facklan för första gången brinna med vätgas.

Oktober: Uppskjutning av The James Webb Space Telescope, världens hittills mest avancerade rymdteleskop som ersätter trotjänaren Hubble.

Oktober: 2021 års Nobelpris tillkännages.

November: Ett år försenat på grund av corona hålls FN:s klimatmöte i Glasgow.

November: Planerad uppskjutning av Artemis 1, ett viktigt steg i Artemisprogrammet, som siktar på bemannade färder till månen och Mars.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor