Ikoniskt teleskop pensioneras

Det stora Areciboteleskopet har i 57 år använts för många vetenskapliga upptäckter. Dessutom har det utgjort en spektakulär bakgrund för scener i filmer som Contact och James Bond-äventyret Goldeneye. Efter ett mekaniskt fel måste det nu tas ur bruk och monteras ned.

Publicerad
Areciboteleskopet har tagit emot radiosignaler från rymden i 57 år. På bilden syns skadan som den reflekterande skålen fick av en kabel som brast i augusti 2020.
Bild: University of Central Florida

Radioteleskopet i Arecibo i Puerto Rico har en reflekterande botten som mäter 305 meter i diameter. Ovanför den hänger en instrumentplattform i stålkablar. I augusti 2020 lossnade en av kablarna och rev ett hål i reflektordisken. Under reparationsarbetet gick ytterligare en kabel av, vilket visade att konstruktionen är svagare än förväntat. Nu meddelar det amerikanska vetenskapsrådet National Science Foundation (NSF) att teleskopet av säkerhetsskäl måste pensioneras.

Areciboteleskopet har genom åren bland annat fångat upp signalerna av en pulsar som visade sig ha de allra första planeter som påvisats utanför vårt solsystem. Teleskopet har också använts för att söka efter utomjordiska civilisationer, för att undersöka fenomen i vårt eget solsystem och mycket mer.

Dess storlek och slående utseende har gett teleskopet plats i flera filmer. Men det är inte längre ensamt i sitt slag. År 2019 togs det ännu större radioteleskopet Fast i bruk i Kina.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor