Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Pandemin ger skjuts åt robotar

Publicerad

Danska forskare har utvecklat en robot som kan utföra corona-tester.
Bild: Syddanskt universitet

Coronapandemin har orsakat störningar i företagens globala leveranskedjor. Följden blir att produktion som tidigare flyttat till lågkostnadsländer tas hem igen.

– Samtidigt blir tillverkningen mer automatiserad, vilket betyder fler robotar i industrin, säger Christian Smith, robotforskare vid Kungliga tekniska högskolan.

Lång tid att programmera om robotarna

Under pandemin görs även försök att låta robotar ta över jobb i sjukvården. Danska forskare har till exempel utvecklat en automatisk provtagningsrobot för coronatester. Men att automatisera sjukvården är en tuff uppgift, enligt Christian Smith.

– Arbetsuppgifterna är så varierade att det inte lönar sig. Det tar för lång tid att programmera om robotarna, säger han.

I sin egen forskning utvecklar Christian Smith metoder för att göra programmeringen både enklare och snabbare. Ett sätt är att visa roboten på ett ungefär hur den ska lösa en uppgift. Detaljprogrammeringen görs sedan med hjälp av AI.

Under de närmaste åren kommer vi att se hur antalet robotar fortsätter att öka och sprida sig till fler branscher, enligt Christian Smith.

– Vi forskar bland annat på hur vi kan få robotar att hantera textilier och kläder som böjer och töjer sig.

Forskning & Framsteg som ljud!

Här kan du höra inlästa versioner av våra reportage.

Lyssna!

Mer att vänta av 2021

Januari: Plan S innebär att fler vetenskapliga artiklar blir fritt tillgängliga.

Februari: Marssonden Perseverance landar på Mars. Med sig har den en helikopter som ska hjälpa till att spana efter liv på den röda planeten.

Maj: Kinesiska Marsbilen Tianwen-1 beräknas landa.

Maj: Världens största partikelaccelerator Large Hadron Collider återstartas vid CERN efter att ha varit avstängd för underhåll och uppgraderingar sedan i december 2018.

Juni: Under första halvåret premiärtestas den första delen av den totalt 600 meter långa acceleratorn vid ESS i Lund.

Juli: Uppskjutning av den rymdsond som ska krocka med en asteroidmåne för att få den ur kurs i det Nasa-ledda projektet Double Asteroid Redirection Test, DART.

Juli: Invigning av det uppskjutna OS i Tokyo som har fokus på vätgas. Bland annat ska den olympiska facklan för första gången brinna med vätgas.

Oktober: Uppskjutning av The James Webb Space Telescope, världens hittills mest avancerade rymdteleskop som ersätter trotjänaren Hubble.

Oktober: 2021 års Nobelpris tillkännages.

November: Ett år försenat på grund av corona hålls FN:s klimatmöte i Glasgow.

November: Planerad uppskjutning av Artemis 1, ett viktigt steg i Artemisprogrammet, som siktar på bemannade färder till månen och Mars.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor