Anna Ekström: ”Sverige ska vara en fyrbåk för den fria forskningen”
Utbildningsministern Anna Ekström (S) tar nu även över ansvaret för forskningsfrågor i Sveriges nya regering. Hon varnar för att forskningens frihet hotas i flera europeiska länder.
1 | Vad gör dig lämpad att ta över ansvaret för forskningsfrågor?
– Jag har arbetat med forskning och högre utbildning mycket länge, bland annat som ordförande i styrelsen för Linköpings universitet, vice ordförande i styrelsen för Uppsala universitet och ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. Frågor om forskning och högre utbildning har följt mig under hela livet, och jag är väldigt glad över att ha fått det här nya ansvaret.
2 | Det är inte långt kvar till riksdagsvalet år 2022. Vad är dina långsiktiga forskningspolitiska mål om Socialdemokraterna får fortsätta att regera?
– Mitt tidsperspektiv är längre än tio månader. Under den här mandatperioden har vi lagt en väldigt stor forskningspolitisk proposition, och redan nu bör vi börja förbereda för nästa. Det är också viktigt att värna forskningens frihet, som hotas av högernationalistiska krafter i flera europeiska länder.
– Jag vill att Sverige ska vara en fyrbåk för den fria forskningen. Det gäller att från politikens sida respektera att forskningsämnen ska få väljas fritt. I den mån forskare och forskarmiljöer blir mål för hot så måste jag som minister se till att jag har de forskarnas rygg.
3 | Hur skulle det kunna se ut rent konkret?
– Det beror alldeles på vad som händer. Men jag kommer att ha en mycket nära dialog med forskarvärlden, som jag efter många års erfarenhet har väldigt goda kontakter inom. Naturligtvis kommer min första tid som minister ägnas åt att fånga upp de behov som finns inom sektorn.
Det här är Anna Ekström
Född år 1959 och tog juristexamen vid Stockholms universitet år 1988.
- 30 november 2021: Tar över ansvaret för forskningsfrågor från Matilda Ernkrans (S) som blir biståndsminister
- 2019– utbildningsminister
- 2016–2019: Gymnasie- och kunskapslyftsminister
- 2011–2016: Generaldirektör Skolverket
- 2001–2011: Ordförande Saco, Svenska akademikers centralorganisation
- Tidigare ordförande för Linköpings universitets styrelse och ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien.
- Tävlade 2015–2016 i SVT:s tv-program På spåret tillsammans med kristdemokraterna förre partiordförande Göran Hägglund. Duon slutade tvåa.
4 | Kommer du att göra någonting annorlunda jämfört med din företrädare?
– Vi är olika personer, och naturligtvis sätter varje minister sin prägel på portföljen. För mig är det en väldigt viktig portfölj där Socialdemokraterna har stolta traditioner. Den forskningspolitik som togs fram på 1960-talet under Tage Erlanders tid har varit otroligt viktig för Sveriges utveckling.
– Nu har vi ett motsvarande läge när vi ska bygga om Sverige till det första fossilfria välfärdslandet. Det gör man inte utan bra kompetensförsörjning, bra högskoleutbildning och bra forskning.
5 | Vad säger du till de som tycker att det räcker med åtta år av socialdemokratisk forskningspolitik och vill ha någonting nytt?
– Det är viktigare att det är bra än att det är nytt. Och det som är bra – det är att säkerställa forskningens frihet, men även se till att kvaliteten hålls hög inom den utbildningsverksamhet som bedrivs vid våra högskolor och universitet.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.