Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Därför droppar tekannan

Att hälla te ur en tekanna går bra, men när kannan vinklas upp igen rinner ofta en rännil ner längs utsidan av pipen och droppar ner där teet inte ska vara. Nu har några forskare lyckats göra en fullständig teoretisk modell för fenomenet.

Publicerad
Så länge teet strömmar ganska hastigt är det inga problem. Men när flödet håller på att stanna av börjar det lätt rinna längs utsidan av kannan, så att det droppar på oönskade ställen.
Bild: Alex Brunsdon, Getty images

När tekannan tippas framåt flyter teet i en snyggt riktad stråle ner i koppen. Trögheten i fallet drar med sig det mesta av vätskan, men lite stannar kvar nära pipen på grund av att vätskan dras till ytan. Droppen som då bildas på utsidan av pipen kan dra med sig en del av strålen när flödet börjar gå långsammare, och då börjar teet rinna längs undersidan.

Det är en komplicerad balans mellan de krafter som vill dra med sig teet i fallet och de som vill hålla det kvar vid pipen. Forskare har funderat över olika aspekter av problemet i flera decennier. Men nu har en forskargrupp vid det tekniska universitetet i Wien lyckats göra en teoretisk modell som förklarar de exakta omständigheterna som avgör när kannan droppar.

Henrik Ström, som är biträdande professor i flerfasströmning vid Chalmers, har läst deras artikel och förklarar att det som gör problemet så invecklat är en egenhet i strömningsmekaniken. Ekvationerna som beskriver strömningen är nämligen välkända och pålitliga, men de går inte att lösa exakt.

– Det går att göra datorsimuleringar av specifika fall. Eller också gör man som här förenklingar, så att man kan lösa ekvationerna och se hur olika variabler påverkar, säger Henrik Ström.

Löses med skarpare pip på tekannan

Den teoretiska artikeln går inte in på hur problemet kan undvikas, men det har en annan forskargrupp redan presenterat en lösning på. Det hjälper att göra pipens kant skarpare, men det allra mest effektiva är att göra utsidan av pipen vattenavvisande. Då bildas aldrig den där droppen som klänger sig kvar vid pipen, utan även en långsam stråle droppar bara rakt ned.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor