Svenskt instrument till Tjernobyl
Ett instrument som utvecklats för att upptäcka kärnvapenprov kan få en ny uppgift: Mäta radioaktivitet i ventilationen vid kärnkraftverket i Tjernobyl.
I våras kom uppgifter om ett ökat flöde av neutroner från de radioaktiva resterna i den förstörda reaktorn i Tjernobyl. Ökningen har registrerats under flera år av neutrondetektorerna på plats och fick stor uppmärksamhet efter en forskarkonferens och en nyhetsartikel i tidskriften Science.
Nu kan ett svenskt instrument komma att öka säkerheten på plats. Nyligen besökte forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och Uppsala universitet Tjernobyl för att diskutera möjligheterna att installera ett mätinstrument för ädelgasen xenon som utvecklats vid FOI.
– Det blir ett helt nytt användningsområde för den här tekniken som annars används för att övervaka kärnvapenprov, säger Anders Ringbom, forskningschef på FOI och en av dem som vad med vid besöket.
Minimala mängder xenon räcker för utslag
Radioaktivt xenon i luften är ett tecken på att fission, kärnklyvning, ägt rum. Det svenska instrumentet, som kallas Sauna (Swedish Automatic Unit for Noble gas Acquisition), är så känsligt att det räcker med 100 xenonatomer per kubikmeter luft för att instrumentet ska ge utslag.
En ny mindre version testas sedan i våras och målet är att placera en sådan mätenhet vid Tjernobyl under nästa år.
– Poängen med xenon är att gasen är svår att hålla inne och läcker ut i omgivningen. Genom att mäta i luften som kommer ut ur ventilationssystemet till sarkofagen kan vi se om fissionen ökar genom att xenonmängden ökar, säger Anders Ringbom.
Projektet drivs tillsammans med Uppsala Universitet och Strålsäkerhetsmyndigheten. Första steget är förberedande mätningar med en enklare utrustning.
Även om neutronflödet ökat så finns ingen risk för en ny stor olycka, betonar Anders Ringbom.
– Xenon-mätningen ska komplettera den nuvarande mätningen av neutroner för att ytterligare öka säkerheten på själva anläggningen.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.