Jagar skillnaden mellan materia och antimateria

Publicerad

Laddade partiklar böjs av i ett magnetfält och rör sig i cirkel. På bilden är det elektroner i en tunn gas. Experimentet som beskrivs nedan använde samma princip.
Bild: Getty images

Enligt nuvarande kunskap tycks antimateria bestå av precis likadana partiklar som vanlig materia, bortsett från att de har motsatt laddning. Varför består då allt i universum av materia, och inte av antimateria? För att fylla i det som saknas i partikelfysikens standardmodell söker forskare efter avvikelser.

En forskargrupp från Tyskland och Japan har gjort den noggrannaste studien hittills av kvoten mellan laddning och massa hos protoner och antiprotoner. Det gjorde de genom att fånga partiklarna i ett magnetfält som får dem att röra sig i cirkel, och mäta hur lång tid varje varv tar. Forskarna kunde inte urskilja någon skillnad mellan materia- och antimateriapartiklarna.

Samtidigt kunde forskarna testa om det finns någon skillnad i hur materia och antimateria påverkas av gravitation. Eftersom jordens bana är lite avlång befann den sig på olika avstånd från solen under de månader som experimenten pågick. Fysiker väntar sig inte att antimateria faller uppåt, men det skulle vara möjligt att antimaterian har en annan sorts koppling till gravitationsfältet än vanlig materia. Det skulle märkas som en skillnad i hur fort de infångade antipartiklarna snurrar runt i sina cirkelbanor på olika avstånd i solens gravitationsfält. Mätningen visade inte på någon variation.

Det finns alltså fortfarande inga tecken på någon dold olikhet mellan materia och antimateria. Artikeln är publicerad i Nature.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor