”Tja vi får se” tände debattlusten

Publicerad

Bild: Agneta Åkesson

Lena Einhorn är läkarutbildad och disputerad virolog, men mer känd som författare och filmare. När pandemin bröt ut hade mer än 30 år gått sedan hon lämnade forskningen. Trots det började hon läsa vetenskapliga rapporter om viruset – och mejlade en vädjan om mer långtgående åtgärder till stadsepidemiolog Anders Tegnell. Han inledde sitt svar med ”Tja vi får se …”

I resten av boken Bland hobbyepidemiologer och expertmyndigheter berättar Lena Einhorn om hur hon försöker påverka pandemihanteringens makthavare, bland annat genom debattartiklar skrivna tillsammans med forskare inom gruppen Vetenskapsforum covid-19.

Ett av många teman är munskydden. Enligt författaren fortsatte Folkhälsomyndighetens motstånd långt efter att god forskning visat att munskydd faktiskt kan minska smittrisken.

Bilden som växer fram är att myndigheten åtminstone i början av pandemin borde ha tagit hotet på större allvar.

Nyanserade analyser av pandemipolitiken blir säkert ett ämne för framtida historieböcker. I väntan på dem är Lena Einhorns bok en fängslande berättelse om hur ett virus påverkar allt från individers hälsa till synen på vetenskaplig expertis, demokrati och svenskarnas folkhälsopatriotiska känslor.

Bland hobbyepidemiologer och expertmyndigheter

Lena Einhorn
Norstedts

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor