Hur vet jag om jag är allergisk mot vaccinet?

Jag är födoämnesallergisk, i synnerhet mot ägg, och kan inte ta influensavaccin eftersom det tillverkas i hönsägg. Det har dock gått utmärkt att ta covid-vaccin, och jag vet nu att det produceras på annat sätt – men jag var tvungen att konsultera läkare för att få reda på det. Hur tar man reda på sådant på egen hand?
/Göran

Publicerad

Bild: Getty images

Svar av Erik Stridh, Läkemedelsupplysningen på Läkemedelsverket

Det är viktigt med tydlig infor­ma­tion om vilka allergier som kan innebära risker vid användning av ett vaccin. Därför måste det alltid finnas en varning i bipacksedeln om något innehåll i vaccinet har odlats fram i ägg och vaccinet därmed kan innehålla ytterst små mängder av ägg- eller höns­protein.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Om vaccinets bipacksedel inte innehåller någon sådan varning gällande äggallergi så kan man utgå från att vaccinet går bra att använda vid just den allergin. För säkerhets skull ska man ändå alltid berätta om sin allergi för den som vaccinerar.

Bipacksedlar för alla godkända vaccin kan man hitta på Läkemedels­verket.se. Om läkemedels­företaget deltar i FASS finns in­for­ma­tionen även på fass.se. Den som har all­männa frågor om läkemedel kan ringa Läkemedelsupplysningen på 0771-467010 eller besöka Läkemedelsverkets frågeforum.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor