Varför låter radion olika i olika rum?

Jag lyssnar mest på radions P1 och den tekniska kvaliteten på utsändningen varierar från rum till rum. Jag märker att mottagningen förändras när jag rör mig i rummet – hur kan det komma sig? Borde inte radiovågor kunna passera genom mig? Om inte: Vad händer i kroppen? Jag vet att den typen av strålning inte anses skadlig. /Eivor Björklund

Publicerad

Det elektromagnetiska fält som antennen känner av förändras när vi rör oss nära en radioantenn.
Bild: Getty images

Svar av Sven-Erik Sandström, professor i elektroteknik, Linnéuniversitetet

Radiovågor passerar genom både byggnader och människor, men det sker inte helt utan påverkan. Många eller tjocka väggar ger en viss dämpning av vågorna. En människa dämpar inte vågorna i någon större grad, men vår närvaro påverkar mottagningsförhållandena på andra sätt. När vi rör oss nära en radioantenn förändras det elektromagnetiska fält som antennen känner av.

Har du en fråga till en forskare?

Mejla fraga@fof.se så tar Anders Nilsson, vetenskapsjournalist och redaktör för avdelningen Frågor + Svar, emot den.

Detta beror på att kroppens egenskaper som medium för radio­vågor är mycket olika jämfört med den omgivande luftens, vilket leder till att vågor som passerar genom oss störs i sin övergång mellan dessa två medier. Det uppstår så kallad spridning – att vågorna blir lite mindre ordnade. Detta sker utan att kroppen i någon större omfattning tar upp energi från strålningen – därför påverkar det oss inte.

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor