Lins kollar sockret

Med hjälp av töjbar elektronik har forskare i Sydkorea utvecklat en mjuk kontaktlins som mäter sockerhalten i tårvätska. Målet är att varna diabetiker för högt blodsocker.

Publicerad

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) lider 422 miljoner människor i världen av diabetes. För att hålla koll på blodsockervärdet krävs ständiga mätningar, oftast med ett stick i fingret.

Forskare har länge letat efter alternativa sätt för att mäta blodsockret utan nålar. Ett alternativ är att mäta sockernivån i tårvätskan med hjälp av kontaktlinser med inbyggd elektronik.

Problemet har varit att elektroniken skaver och skymmer sikten. De problemen anser sig forskare vid Ulsan national institute of science and technology i Sydkorea nu ha löst.

I tidskriften Science Advances presenterar de en mjuk, smart lins med inbyggd elektronik som är töjbar och delvis genomskinlig.

Sensorn som mäter glukoshalten är gjord av kolmaterialet grafen och kopplad till en minimal lysdiod som också har bakats in i linsen. När sockerhalten ska mätas aktiveras sensorn trådlöst via antennen. Om sockerhalten är normal lyser lampan, men om den är för hög slocknar den.

– Vi har testat linsen på kaniner och samarbetar med ett sjukhus för att utföra kliniska försök på människor, säger forskningsledaren Jang-Ung Park i ett mejl.

Enligt de sydkoreanska forskarna finns en korrelation mellan sockerhalten i blodet och i tårvätskan, med en fördröjning på mellan 10 och 20 minuter.

Det är inte första gången som forskare presenterar kontaktlinser för att mäta socker i tårvätskan. Sökjätten Google visade till exempel upp en lins med inbyggd elektronik 2014. Projektet drivs vidare genom ett samarbete med läkemedelsföretaget Novartis men hittills har ingen färdig produkt visats upp. Ett problem, menar kritiker, är att sockerhalten i tårvätskan inte är någon säker indikator på blodsockervärdet.

Förutom blodsocker kan smarta kontaktlinser användas för att mäta trycket i ögat och därigenom upptäcka tecken på glaukom, grön starr. Sådana linser finns redan på marknaden från ett schweiziskt företag.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor