Elektroder i hjärnan skapar illusion av ny arm

Svenska forskare har för första gången visat att elektrisk ström kan få hjärnan att uppfatta en protes som en kroppsdel.

Publicerad
Försöksledaren nuddar en gummiarm med ett instrument, som samtidigt sänder en elektrisk impuls till hjärnans känselbark.
Bild: Mattias Karlén

En person med elektroder i hjärnan tittar på en gummiarm framför sig. Någon petar på gummiarmen, och samtidigt går en elektrisk impuls till en del av känselbarken som motsvarar den berörda punkten. Om beröringen och strömmen är synkroniserade uppstår känslan av att gummiarmen tillhör den egna kroppen.

– Det fungerar förvånansvärt bra, säger Arvid Guterstam, hjärnforskare vid Karolinska institutet i Solna.

Tillsammans med kolleger i USA och Sverige har han testat metoden på en 19-årig kvinna och en 33-årig man. Båda hade elektroder i huvudet på grund av att de skulle opereras mot epilepsi. Kirurger hade satt in elektroderna för att kartlägga och bevara viktiga hjärnfunktioner under operationen.

Det nya experimentet är en variant av den så kallade gummiarmsillusionen. Den uppstår genom att försöksledaren berör både en gummiarm och den riktiga armen (som är dold bakom en skärm) med synkroniserade rörelser.

Nu visar det sig alltså att samma effekt kan uppnås helt utan beröring av den riktiga handen. I framtiden skulle denna typ av illusion kunna hjälpa människor att få känslan av att en robotiserad protes tillhör kroppen – även om en ryggmärgsskada kapat känselnerverna till hjärnan.

Studien är publicerad i tidskriften PNAS.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor